Kto może prowadzić szkolenia z pierwszej pomocy w 2026 roku? Czy kurs KPP wystarczy, aby zostać instruktorem?
Czy osoba po kursie kwalifikowanej pierwszej pomocy może szkolić innych? Czy instruktor pierwszej pomocy musi być ratownikiem medycznym? Jakie kwalifikacje są wymagane do prowadzenia szkoleń w firmach, szkołach i jednostkach OSP?
To pytania, które regularnie pojawiają się w środowisku ratowniczym, wśród strażaków ochotników, instruktorów i osób planujących rozpoczęcie działalności szkoleniowej.
Temat stał się szczególnie aktualny w związku z pismem Ministerstwa Zdrowia z 27 października 2026 r., znak RKIK.0212.434.2026.AS, dotyczącym kwalifikacji osób prowadzących szkolenia z pierwszej pomocy.
Wyjaśniamy, co wynika z przepisów, jakie znaczenie ma ukończenie kursu KPP oraz kiedy potrzebne jest dodatkowe przygotowanie instruktorskie.
1. Czy każdy może prowadzić szkolenia z pierwszej pomocy?
Nie istnieje jedna uniwersalna odpowiedź, ponieważ w Polsce funkcjonuje kilka rodzajów szkoleń z pierwszej pomocy, podlegających różnym regulacjom.
Inne wymagania dotyczą:
- Szkoleń komercyjnych z pierwszej pomocy.
- Zajęć realizowanych w ramach szkoleń BHP.
- Edukacji pierwszej pomocy w szkołach.
- Kursów kwalifikowanej pierwszej pomocy (KPP).
- Specjalistycznych szkoleń ratowniczych.
Nie każde szkolenie z pierwszej pomocy wymaga posiadania wykształcenia medycznego. Nie oznacza to jednak, że każda osoba posiadająca podstawową wiedzę ratowniczą jest odpowiednio przygotowana do nauczania innych.
Należy odróżnić wymagania prawne od kompetencji praktycznych i dydaktycznych.
2. Czy osoba po kursie KPP może prowadzić szkolenia z pierwszej pomocy?
Kurs kwalifikowanej pierwszej pomocy przygotowuje uczestnika do udzielania kwalifikowanej pierwszej pomocy w zakresie określonym przepisami.
Ukończenie kursu i zdanie egzaminu umożliwia uzyskanie tytułu ratownika, po spełnieniu pozostałych wymagań ustawowych.
Jednak ratownik KPP to nie to samo co ratownik medyczny ani instruktor pierwszej pomocy.
Kurs KPP koncentruje się przede wszystkim na przygotowaniu do wykonywania czynności ratowniczych. Nie jest automatycznie kursem przygotowującym do samodzielnego nauczania innych osób.
W piśmie z 27 października 2026 r. Ministerstwo Zdrowia podkreśliło, że ukończenie KPP nie jest równoznaczne z ukończeniem kursu instruktora pierwszej pomocy.
Nie oznacza to całkowitego zakazu prowadzenia wszelkich szkoleń przez ratowników KPP. Możliwość prowadzenia konkretnych zajęć zależy od ich rodzaju, wymaganych kwalifikacji i kompetencji prowadzącego.
3. Kto może prowadzić pierwszą pomoc w szkołach?
Zgodnie z art. 8 ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym zajęcia edukacyjne z pierwszej pomocy są realizowane z udziałem:
- Lekarzy systemu.
- Pielęgniarek systemu.
- Ratowników medycznych.
Przepisy przewidują również możliwość prowadzenia takich zajęć przez nauczycieli posiadających odpowiednie przygotowanie.
Dla nauczycieli określono odrębny tryb uzyskiwania przygotowania do prowadzenia zajęć edukacyjnych z pierwszej pomocy.
Ważne: samo ukończenie KPP lub dowolnego komercyjnego kursu instruktorskiego nie zastępuje kwalifikacji wymaganych do prowadzenia zajęć objętych art. 8 ustawy.
Należy również rozróżnić obowiązkowe zajęcia edukacyjne w szkole od dodatkowych pokazów, warsztatów i wydarzeń profilaktycznych. W zależności od charakteru zajęć mogą mieć zastosowanie inne wymagania.
4. Kto może prowadzić szkolenia z pierwszej pomocy w firmach?
Pierwsza pomoc jest również elementem szkoleń z bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zgodnie z § 5 rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z 27 lipca 2004 r. organizator szkolenia BHP powinien zapewnić wykładowców i instruktorów posiadających odpowiedni zasób wiedzy, doświadczenie zawodowe i przygotowanie dydaktyczne.
Przepisy te nie wskazują, że każdy prowadzący część dotyczącą pierwszej pomocy musi być ratownikiem medycznym.
Istotne są natomiast rzeczywiste kompetencje prowadzącego oraz spełnienie wymagań dotyczących organizacji szkolenia BHP.
Warto przy tym odróżnić prowadzenie części dotyczącej pierwszej pomocy od samodzielnej organizacji całego szkolenia BHP, która wiąże się z dodatkowymi obowiązkami.
5. Czy ukończenie kursu instruktora pierwszej pomocy daje uprawnienia do szkolenia?
Kurs instruktorski może przygotować uczestnika do przekazywania wiedzy, prowadzenia ćwiczeń praktycznych, organizacji stanowisk szkoleniowych i oceniania umiejętności kursantów.
Jednak w Polsce nie funkcjonuje jeden uniwersalny certyfikat instruktora pierwszej pomocy, który automatycznie uprawniałby do prowadzenia wszystkich rodzajów szkoleń.
Warto zwrócić uwagę na program szkolenia instruktorskiego.
Powinien on uwzględniać nie tylko wiedzę medyczną, ale również:
- Metodykę nauczania pierwszej pomocy.
- Prowadzenie zajęć praktycznych.
- Przygotowanie scenariuszy ratowniczych.
- Organizację pracy z grupą.
- Wykorzystanie manekinów i urządzeń treningowych AED.
- Ocenę poprawności wykonywanych czynności.
Ukończenie kursu instruktorskiego może być ważnym elementem przygotowania dydaktycznego, ale nie zastępuje kwalifikacji zawodowych wymaganych w przypadkach określonych przepisami.
6. Czy strażak OSP po KPP i kursie instruktorskim może szkolić innych?
Rozważmy przykład.
Strażak ochotnik ukończył 66-godzinny kurs KPP, posiada doświadczenie w działaniach ratowniczych, a następnie odbył 30-godzinne szkolenie instruktorskie obejmujące metodykę nauczania i zajęcia praktyczne.
Czy może prowadzić szkolenia z pierwszej pomocy?
W przypadku komercyjnych warsztatów i szkoleń, dla których nie przewidziano szczególnych wymagań ustawowych, taka osoba może prowadzić zajęcia, jeżeli posiada odpowiednie kompetencje.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku formalnych zajęć szkolnych, kursów KPP lub innych szkoleń regulowanych odrębnymi przepisami.
Najważniejsze jest więc nie tylko to, jaki certyfikat posiada prowadzący, ale również jaki rodzaj szkolenia zamierza realizować.
7. Kto może prowadzić kurs kwalifikowanej pierwszej pomocy?
Kurs KPP jest szczególną formą kształcenia, dla której określono wymagania dotyczące programu, organizatora i kadry dydaktycznej.
Nie wystarczy ukończyć KPP i kurs instruktora pierwszej pomocy, aby automatycznie spełnić wymagania dotyczące prowadzenia zajęć na kursie KPP.
Kadra musi posiadać kwalifikacje i doświadczenie wymagane właściwymi przepisami.
Również organizator kursu powinien spełniać wymagania dotyczące programu, zaplecza dydaktycznego i zatwierdzenia kursu.
8. Co oznacza stanowisko Ministerstwa Zdrowia z 27 października 2026 roku?
W piśmie Departamentu Rozwoju Kadr Medycznych zwrócono uwagę na istotne rozróżnienie pomiędzy uprawnieniami do udzielania kwalifikowanej pierwszej pomocy a kwalifikacjami do prowadzenia określonych zajęć edukacyjnych.
Ministerstwo wskazało również, że szkolenia pierwszej pomocy realizowane poza systemem oświaty mogą podlegać innym regulacjom, między innymi przepisom dotyczącym BHP i prowadzenia działalności gospodarczej.
Z przedstawionego stanowiska nie wynika zatem, że wyłącznie przedstawiciele zawodów medycznych mogą prowadzić każde szkolenie z pierwszej pomocy.
Wynika natomiast, że nie można traktować samego kursu KPP jako uniwersalnego potwierdzenia przygotowania instruktorskiego.
9. Jak zostać instruktorem pierwszej pomocy?
Osoba planująca prowadzenie szkoleń powinna zadbać o trzy obszary:
Wiedza i umiejętności ratownicze
Znajomość aktualnych zasad udzielania pierwszej pomocy oraz umiejętność ich prawidłowego wykonywania.
Przygotowanie dydaktyczne
Umiejętność prowadzenia zajęć, przekazywania wiedzy i organizowania praktycznych ćwiczeń.
Znajomość wymagań prawnych
Świadomość, jakie szkolenia można prowadzić na podstawie posiadanych kwalifikacji, a które wymagają dodatkowych uprawnień lub przygotowania.
Kurs Instruktora Pierwszej Pomocy TOMCZAS-MED
W TOMCZAS-MED realizujemy autorski, 30-godzinny kurs instruktora pierwszej pomocy, obejmujący:
- 12 godzin zajęć teoretycznych online.
- 18 godzin zajęć praktycznych.
- Metodykę prowadzenia szkoleń.
- Doskonalenie umiejętności ratowniczych.
- Praktyczne przygotowanie do prowadzenia ćwiczeń z uczestnikami.
Celem szkolenia jest rozwijanie kompetencji potrzebnych do samodzielnego prowadzenia zajęć z pierwszej pomocy, w zakresie dopuszczonym obowiązującymi przepisami.
10. Najczęściej zadawane pytania – FAQ
Czy po KPP można prowadzić szkolenia z pierwszej pomocy?
Tak, w określonych przypadkach. Sam kurs KPP nie nadaje jednak uniwersalnych uprawnień instruktorskich. Znaczenie mają rodzaj szkolenia i kompetencje prowadzącego.
Czy trzeba być ratownikiem medycznym, żeby zostać instruktorem pierwszej pomocy?
Nie w przypadku wszystkich szkoleń. Niektóre formy edukacji mają jednak szczególne wymagania dotyczące kadry.
Czy kurs instruktora pierwszej pomocy daje państwowe uprawnienia?
Nie należy traktować dowolnego kursu instruktorskiego jako źródła uniwersalnych państwowych uprawnień. Znaczenie dokumentu zależy od rodzaju szkolenia i podstawy prawnej.
Czy ratownik KPP może prowadzić szkolenia dla OSP?
Może prowadzić określone zajęcia z pierwszej pomocy, jeżeli posiada odpowiednie kompetencje. Nie oznacza to automatycznie spełnienia wymagań kadrowych formalnego kursu KPP.
Czy instruktor pierwszej pomocy może wystawiać zaświadczenia?
Organizator zwykłego szkolenia może potwierdzać jego ukończenie. Takie zaświadczenie nie nadaje jednak tytułu ratownika KPP ani innych kwalifikacji zastrzeżonych przepisami.
Podsumowanie
Kurs KPP, kurs instruktora pierwszej pomocy i kwalifikacje ratownika medycznego to trzy różne kwestie.
Każda z nich ma inne znaczenie i nie powinna być utożsamiana z pozostałymi.
Osoby zainteresowane prowadzeniem szkoleń powinny zweryfikować wymagania właściwe dla rodzaju zajęć, które planują realizować.
W TOMCZAS-MED stawiamy na rzetelną wiedzę, doświadczenie praktyczne i odpowiednie przygotowanie dydaktyczne.
Chcesz rozwijać swoje umiejętności i przygotować się do prowadzenia szkoleń z pierwszej pomocy?
Zapoznaj się z ofertą kursów instruktorskich TOMCZAS-MED.
TOMCZAS-MED – wiedza, praktyka, doświadczenie.